Rolniczy Handel Detaliczny Portal gospodarstw

Szczegóły ogłoszenia

Autorka - Maria Marciszewska, pochodząca z Litwy (dawne Prusy) Warmia Mazury, przedstawiła dobrodziejstwa staropolskiej kuchni. Opisuje proste dania naszych babć, a jest ich ponad trzy tysiące. Gotowe receptury, sprawdzone przepisy i porady na temat prowadzenia domu i przygotowania spiżarni - wspaniały prezent mam dla swoich córek. I właśnie tym młodym gospodyniom, w przedmowie, dedykuje swoją książkę, w której znajdziemy przepis na ślimaki nadziewane.

Ślimaki
, a raczej ich muszle - przed zapieczeniem w piecu, są nadziewane na nowo, obgotowanymi filetami ślimaków z dodatkiem duszonych leśnych grzybów, masła – wysokiej jakości, tartej bułki, śmietany, żółtka, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Podobny przepis wraz z ilustracją przytoczyła autorka najpopularniejszej chyba polskiej książki kucharskiej Maria Monatowa, w Uniwersalnej Książce Kucharskiej. Co ciekawe z opisu można się dowiedzieć, że ślimaki sprzedawano na targu - Kupić na targu specyalny gatunek jadalnych ślimaków (…).

Skład: muszelki nadziewane: filety - ślimaki pasłęckie, masło czosnkowe, pietruszka, grzyby, ser, posypane bułką tartą  - 12 sztuk dla 2 osób.
Wystaczy zapiec ok. 5 minut w rozgrzanym piekarniki 180C stopni lub na grillu, patelni. Podawawać z bagietką.

Współcześnie coraz częściej można zapoznać się ze smakiem ślimaków nadziewanych, podczas różnych imprez plenerowych czy sezonowej sprzedaży degustacyjnej na farmach ślimaków. Najlepszym tego przykładem jest „Dzień ślimaka”, który organizowany jest we wsi Krasin koło Pasłęka w województwie warmińsko-mazurskim, słynącej z hodowli ślimaka, z jej promocji w kraju i świecie. Wydarzenia takie sprzyjają integracji społeczności lokalnej i promocji takich małych miejscowości. Wieś słynie nie tylko ze ślimaków, ale jak donoszą źródła historyczne, także z wyrobów z gliny. Dlatego glina jako podłoże dla ślimaków, nadal występująca naturalnie w okolicy, ma ogromne znacznie dla parametrów jakościowych mięsa ślimaków, których chów odbywa się tylko i wyłącznie na wolnym wybiegu w systemie ekologicznym, bez użycia pasz GMO. Chwasty jadalne, a głównie mniszek lekarski, służy za pokarm. Natomiast poranna rosa uzupełnia wodę.

Ślimaki pasłęckie zostały użyte do stworzenia receptur kulinarnych w książce Ślimaka kulinarna podróż - o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte, pierwszej polskiej książce kucharskiej poświęconej wyłącznie przepisom ze ślimaków, która została okrzyknięta, najlepszą pozycją kulinarną świata, podczas gali: Gourmand World Cookbook Awards. Tytuł Best in the world to najważniejszy w świecie laur dla książek tego typu, porównywalny do filmowych „Oskarów”

Skontaktuj się z ogłoszeniodawcą

Telefon: 698... 698388531Pokaż numer

Dopuszczalne typy plików: jpg, jpeg, png, doc, pdf, gif, zip, rar, tar, html, swf, txt, xls, docx, xlsx, odt
Maksymalny rozmiar pliku to 2 MB
Poleć ogłoszenie znajomym:

bezpieczeństwoZasady bezpieczeństwa podczas transakcji

  • Spotkaj się osobiście z drugą stroną transakcji
  • Sprawdź przedmiot przed dokonaniem zapłaty. Nie wysyłaj płatnych sms-ów
  • Nie płać z góry. Płać osobiście. Nie udostępniaj swoich danych osobowych lub bankowych
Do góry